skip to Main Content

Artistslippet fortsetter

TØNES, ELLE MELLE, LARS MARTIN MYHRE, RUNE BJERGA – OG SELVSAGT GEIR HALLELAND OG SLOGMÅKANE.

«Da er neste pulje artister blitt klare til 25-års jubileet til Skudefestivalen», forteller leder Olav Torkelsen, «Gledelig er det at to av disse er helt nye for vårt publikum, Elle Melle og Martin Myhre».

Elle Melle er kjent for hits som «Himmelhøge sti», ”Frokost På Kafe”, ”Ikkje Vekk Meg Når Du Går” og «Ser du då at eg e din». Gruppen består av seks personer hvorav en faktisk har lokal tilknytting (Sandve), nemlig Svein Olav Hyttebakk. Fra å være en forholdsvis rolig gruppe fremstår de nå som et mer utadvendt og fengende konsertband.

Gruppen oppstod så langt tilbake som i 1993. Da traff vokalist og låtskriver Odd Erik Ognedal tekstforfatteren Ingvar Hovland, senere kjent som tekstforfatter for Vamp, Lars Martin Myhre og Vidar Johnsen. Platekontrakt, radio-og TV-opptredener fulgte og publikum ble kjent med sanger som «Den aller siste mohikaner», «Som kvinner gjør» og «Skorpion». Enda mer kjent ble sanger som «Ikkje vekk meg når du går» og «Frokost på kafé». Sistnevnte ble brukt som kjenningsmelodi til «God Morgen, Norge» på TV2. Hva skal vi si om musikken til Elle Melle? Gode melodier som det svinger av, med behagelig lydbilde og fengende refrenger. Noen sammenligner dem med grupper som Steely Dan.

Lars Martin Myhre er mest kjent for sitt suksessrike samarbeid med Odd Børretzen. Sammen gav de ut tre album. Duoen ble belønnet med hele fire Spellemannpriser, blant annet engangsprisen for tidenes norske hit for sangen «Noen ganger er det all right», men kanskje er prisen Myhre fikk like før jul, Prøysenprisen, den han setter høyest. Her er han i selskap med Otto Nielsen, Erik Bye, Odd Børretzen, Ole Paus, Nora Brockstedt, Alf Cranner og Øystein Sunde som tidligere vinnere.

Sjangermessig tilhører han en rekke sjangre som viser, jazz og klassisk musikk. «Jeg har to store helter, sier Lars Martin Myhre til Nationen, «det er Prøysen og Bellman. De har det til felles at de mangler pekefingre». Mangler pekefingre? «Ja, de utmerker seg ved fravær av moralisme. Eller som Odd Børretzen sa det så treffende: «Fravær av moralisme, er nærvær av sivilisasjon».

Vi tipper det blir en god porsjon av Prøysenviser, viser signert Ingvar Hovland og Jens Bjørneboe når Myhre er på plass på Verkstedet i Skudenshavn. Uansett blir det viser med meningsfulle tekster.

Tønes har vært på Skudefestivalen før. Med tre Spellemannpriser borger det for kvalitet når Sokndalbuen inntar scenen. Som med Myhre har også han samarbeidet med Ingvar Hovland i viseskriving. Tønes skriver og synger om nære og fjerne ting på dialekt. På hjemmesiden sin har han lagt ut ordliste med vanskelige ord og uttrykk som forekommer i tekstene.

Vi tipper publikum får gjenhør med klassikere som Eg e bonde, Yatzy, Eg går og legge meg, Sånn koga eg, Brillefutterale og Fluene. I fjor høst kom hans siste album, Sesong 4 der også Anne Lise Frøkedal fra Etne medvirket. Albumet har fått meget god omtale og publikum vil nok storkose seg med nye sanger som Maxitaxi, Holde handa og Signaler.

Rune Bjerga, har som Tønes, vært på Skudefestivalen før. Han har nettopp rundet 40 år og opplever at flere av hans nærmeste venner i samme alder plutselig kjøper seg motorsykkel, skal løpe Oslo Maraton, gå Birken og noen kompiser skal også forsøke å bestige Kilimanjaro. Med andre ord, 40-årskrisen har slått hardt ned i miljøet rundt Rune Bjerga. Rune tar derimot 40-års-krisen sin på en kveld og kalt showet sitt Bjerga On Ice, men uten skøyter. Da han hadde premiere på showet i DNB Arena i Stavanger, kom det 4000!

Ingen Skudefestival uten Slogmåkane. Så også i år. Gratiskonserten med morogjengen fra Åkrehamn samler alltid fullt hus i Karmøybanken Arena lørdag ettermiddag. Siden de mønstret på for første gang i 2004 har de gledet mange i både inn-og utland med sine friske shantier. I Norske Talenter gikk de av med 3.plassen, i 2016 vant de Shanties 2016 Grand Prix Award på en stor shantyfestival i Polen og samme år fikk de kulturprisen Karmøyfiskaren nettopp under showet på Skudefestivalen.

«Tar vi med at trubaduren Geir Halleland også i år er på plass, har vi fått med et bredt og godt spekter av artister som kommer til oss første uken i juli», sier festivalleder Torkelsen og bekrefter at på et 25-årsjubileum vil det også bli fyrverkeri.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back To Top